Bindweefsel/cupping

Wat is bindweefsel?

Bindweefsel, of ook wel Fascia (Latijn), is een belangrijk onderdeel van ons grootste orgaan: de huid. Onderhuids bindweefsel (Subcutis) ligt onder de opper- en de lederhuid. Dit is ondersteunend weefsel dat voor komt in ons gehele lichaam in verschillende vormen. Het houdt ons lichaam in vorm, geeft ons stevigheid en souplesse. Bindweefsel is daarnaast verantwoordelijk voor de opname van zuurstof, het transport van afvalstoffen en de warmte-isolatie in je lichaam.

Wat is het effect van een bindweefselmassage?

Met een bindweefselmassage worden de spieren opgewarmd en onderhuidse spierverklevingen aangepakt. Verklevingen ontstaan wanneer de celwanden slecht in staat zijn om voedingsstoffen op te nemen en afvalstoffen af te voeren. Het masseren van het bindweefsel zorgt dus voor verbetering van de doorbloeding.

Verschillende technieken komen aan bod

Bij de massage komen lichte strijkingen, rollende bewegingen en het oppakken van de huid voor. Al deze verschillende technieken kunnen aan bod komen tijdens een behandeling. Er wordt bij een bindweefselmassage geen olie gebruikt. Een bindweefselmassage is een intensieve massage, met als doel dat de spanning in de huid afneemt waardoor de doorbloeding verbetert.

Cupping

Cupping kan worden ingezet bij bovenstaande bindweefselbehandeling. De cups zijn van silicone,  transparant, flexibel en makkelijk te gebruiken tijdens een behandeling. De cups worden ingedrukt en vervolgens op de huid gezet waardoor ze vacuüm zuigen en de huid wordt opgetild.

Door de cup te laten staan (statisch) of in diverse vormen/patronen te bewegen (dynamisch) ontstaan verschillende effecten:

  • Mechanische beïnvloeding van verklevingen in het bindweefsel. De verschillende weefsellagen kunnen hierdoor van elkaar worden losgemaakt. Dit heeft als effect dat de spierspanning afneemt, weefsel zachter wordt en de bewegelijkheid van de spieren en gewrichten verbetert.
  • De negatieve druk zorgt voor een lokale reactie van de bloedvaten. Er ontstaat vasodilatatie (verwijderen bloedvaten) in het weefsel. De lokale doorbloeding verbetert.
  • Bij een milde zuigkracht kan ook de lymfestroming positief worden beïnvloed. Wat betekent dat de afvoer van afvalstoffen verbetert.
  • Tijdens cupping worden in het weefsel tal van sensoren geprikkeld. Deze sensorische prikkels kunnen bij een juiste intensiteit, via het zenuwstelsel, een spierontspannend, doorbloeding verbeterend en pijn dempend effect hebben.
  • Vanuit het perspectief van de oosterse geneeskunde kan via cupping de energiestroom in de meridianen worden beïnvloed.
  • Het gebruik van cups heeft als voordeel dat de handen van een masseur worden ontlast!

 

Afspraak maken?