Triggerpoint

Myofasciale triggerpoints (spierknopen) zijn microverkrampingen in spieren die aanvoelen als kleine pijnlijke verhardingen of ‘knoopjes’. Bij de meeste soorten pijnklachten, zoals rugpijn, schouderklachten en hoofdpijn, spelen ze een belangrijke rol. 

Hoe ontstaan triggerpoints?

Triggerpoints kunnen ontstaan door ongunstig gebruik van spieren, meestal in combinatie met een verkeerde stand of beweegpatroon van gewrichten. Normaliter zou je lijf dat met rust of gecorrigeerde beweging weer op moeten kunnen lossen. Echter, wanneer het zenuwstelsel overactief of verstoord is, dan kan dat er voor zorgen dat de klachten chronisch worden. Bovendien kunnen de triggerpoints op hun beurt ook weer het zenuwstelsel actief of verstoord houden!

Omgevingsfactoren

Ook leefstijl of omgevingsfactoren, zoals een ongezond voedingspatroon of slechte leefomgeving spelen een belangrijke rol. Andere oorzaken van het ontstaan van triggerpoints zijn o.a.: overbelasting, een ongeluk, slechte ademhaling, onderbelasting zoals gips of een zittend beroep, ziekten, stress en de aanwezigheid van andere triggerpoints. Al deze mogelijke oorzaken kunnen resulteren in een verstoring van celstofwisseling, het zenuwstelsel en de trek- en drukbelasting van spieren.

Triggerpoints ontstaan niet voor niks

Echter, triggerpoints ontstaan niet voor niks. Als je de oorzaak weet, dan kan je er blijvend wat aan doen!  Tegelijkertijd zorgen de triggerpoints er ook voor dat de gewrichten worden beschermd tegen overmatige beweeglijkheid. Als een gewricht bijv. niet helemaal lekker zit, dan ontwikkelt het lichaam vaak een triggerpoints ter bescherming.

Behandeling

De meest effectieve manier om triggerpoints te behandelen is een diepe weefselmassage die rechtstreeks op het triggerpoint wordt gegeven. Hierdoor creëer je omstandigheden waardoor het lichaam zelf weer zal kunnen herstellen.

Afspraak maken?